Heb jij last van uitstelgedrag?

Gepubliceerd op 1 november 2020 om 10:18

Het is zondagmorgen vroeg, met een heerlijke smoothie  en een kop koffie zit ik wakker te worden achter mijn bureau. Het is tijd om de administratie bij te werken, een noodzakelijk kwaad. Ik heb het al veel te lang uitgesteld en wat er gebeurd, het wordt alleen maar meer en eigelijk steeds onoverzichtelijker. 

Natuurlijk was ik gisteren al gemotiveerd begonnen, tussen allerlei creatieve uitingen door, wat ik natuurlijk veel liever doe, net als de sessies met cliënten. Ik had al een globaal overzicht gemaakt, zoiets van zoveel omzet en gemiddeld zoveel kosten per maand. Het is namelijk heel fijn te weten hoe je er voor staat. De boekhouder in mij blijft namelijk telkens fluisteren:' Je weet dat je pas echt rust hebt als je echt alles op een rij hebt, toch?' Ja, die boekhouder, de zeurpiet, maar de creatieveling in mij wil graag creëren, allerlei mooie nieuwe dingen voor mijn platform en website creëren en de therapeut wil vooral behandelen en zoveel mogelijk mensen bereiken met een probleem zodat ook die geholpen worden.

 

Toch is het belangrijk om naar al die delen te luisteren, dus ook die vervelende boekhouder en een manier te vinden om dit op te lossen met dezelfde motivatie, energie en creativiteit als ik die andere dingen doe. Ik weet namelijk al hoe het is om gemotiveerd, creatief en energiek te zijn, dus kan ik dit ook gebruiken voor dit deel. Weet je wat er dan gebeurd? Iets waarvan ik dacht dat ik het heel vervelend vond wordt leuk, ik heb overzicht, krijg nu juist zoveel nieuwe ideeën en heb weer een toekomstvisie van waar ik naar toe wil en het is geen probleem meer! Het was eigenlijk nooit een probleem, ik heb er zelf een probleem van gemaakt!

Het punt is dat we als mens altijd zoeken naar een bepaalde zekerheid zodat we ons veilig en op ons gemak voelen. Op het moment dat je dus niet zeker bent krijg je van die gedachten als de boekhouder in mij. Soms hebben we de neiging om hier vooral niet mij bezig te zijn, misschien omdat we bang zijn te ontdekken dat er werkelijk iets aan de hand zou kunnen zijn en wat we dus eigenlijk niet willen weten. Toch is het wel handig dit wel te weten omdat alleen dan er een oplossing voor het probleem gezocht kan worden. Onbewust weet je dat er iets moet gebeuren en dat deel zal zich toch echt kenbaar maken. Weet dat er een oplossing is voor ieder probleem want anders is het een feit. Het zou zomaar kunnen zijn dat er eigenlijk geen probleem is.

Herken jij jezelf hierin, heb jij last van uitstelgedrag en het begint echt een probleem te worden waar je zelf geen oplossing meer voor kan bedenken, maak een telefonische afspraak zodat we dit kunnen bespreken. Weet dat ook voor jouw probleem een oplossing is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.