Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie is een (psycho)therapie waarbij hypnose wordt ingezet als hulpmiddel waarbij gewerkt wordt met verbeelding en zelfsuggestie in een rustige, kalme toestand, met het accent op reflectie en communicatie.
Hypnose is geen doel op zich!
Bij hypnotherapie wordt de trance opgeroepen voor een bepaald doel. De hypnose is dus geen doel op zich, het doel is de therapeutische begeleiding die wordt aangeboden, door het kritisch brein tijdelijk uit te schakelen waardoor er een mogelijkheid ontstaat direct in het onbewuste te werken.
Daar meer dan 95% van je gedrag onbewust is, is het daardoor mogelijk de gewenste veranderingen snel te laten plaatsvinden en is het breed inzetbaar.
Tijdens de sessie, die gemiddeld 90 tot 120 minuten duurt, kan er gekozen worden uit een breed scala van therapeutische technieken. Deze keuze hangt samen met het doel van de behandeling en met jouw probleem.
Wanneer kan hypnotherapie worden ingezet?
Hypnotherapie kan worden ingezet bij zowel lichamelijke, psychische als emotionele klachten met als doel deze te verminderen of op te lossen. Maar ook bij verbeteren en versterken van prestaties, van gevoelens of ervaring van het 'zelf'. De symbolische processen, herinneringen en gevoelens helpen jou je probleem of conflict te begrijpen en op te lossen. Belangrijk onderdeel is het versterken van positieve gevoelens, contact herstellen met de eigen innerlijke kracht en opnieuw leren genieten.
Kortdurende interventie
Hypnotherapie wordt vooral ingezet als kortdurende interventie, gemiddeld zijn er slechts drie tot vijf behandelingen nodig om een blijvende verandering te bewerkstelligen. In sommige gevallen, dit ligt aan de hulpvraag, zijn er meer behandelingen nodig en worden er meer afspraken gemaakt of een coachingstraject afgesproken.
Lees hier verder of wat hypnose vooral niet is -> Misvattingen over hypnose