Ervaringen uit de praktijk: ‘Een cadeau voor jezelf!’

Gepubliceerd op 25 juli 2020 om 12:07

Laatst had ik een cliënt die bij mij kwam met burn-out klachten. Tijdens de telefonische afspraak, die ik altijd maak, kwam naar voren dat sinds de invoering van een nieuw systeem, op haar werk, het helemaal verkeerd was gegaan. Om alles te laten werken was ze, naast haar normale werk, ook bezig dit te laten werken. Zij voelde dat als haar verantwoording. Er kwamen zoveel dingen bij kijken, de verandering was zo groot, dat ze een paar maanden geleden was uitgevallen. Maar ze bleef zich maar schuldig voelen dat ze nu niet, volledig, aan het werk was. Ze kon het niet loslaten. Ondertussen was ze wel weer een paar uur in de week aan het werk maar dit zorgde ervoor dat de druk en het verantwoordelijkheidsgevoel weer zo groot werd dat het haar leven weer over begon te nemen. Ze kon niet stoppen met denken wat anderen over haar dachten, dat zij nu thuis was en niet aan het werk.

Op de eerste afspraak was ze veel te vroeg. Heel ongemakkelijk kwam ze de praktijk binnen en nerveus nam ze plaats. Na een kop thee en wat ditjes en datjes, om haar op haar gemak te stellen, kwam het gesprek op gang. Wat is precies het probleem waar ze daarheen gaat werken? Alles wat hierboven al geschreven is kwam naar voren, haar werk, zich schuldig voelen, en nog veel meer. Toen we de verdieping in gingen met een vraag als ‘herken je dit?, vertelde ze me dat ze wel een idee had hoe dit is ontstaan, ze was hier al mee bezig geweest maar had geen idee hoe ze dit kon veranderen.

Haar moeder had nooit gewild dat ze geboren was, ze had dit later van haar tante gehoord en dit bevestigde wat ze zelf al voelde. Maar moeder was zwanger geraakt terwijl ze nog niet getrouwd was en had haar en haar broer al heel klein ondergebracht bij haar tante. Waar het op neer kwam is dat haar moeder haar had afgestaan, haar negeerde, haar zag als een last. En nog veel meer.  Zij had er niet mogen zijn, zij was het niet waard en met dat gevoel was ze nu nog steeds bezig. Door ‘altijd’ extra haar best te doen, de overtuiging te hebben ‘altijd’ tekort te schieten dus nog harder haar best te doen met als gevolg, nu, een ‘burn-out’. Ze voelde dit letterlijk in haar hoofd, die vol en zwaar was en haar nek en schouders die deze grote last moest dragen. Na haar op diverse punten, tijdens bovenstaande gesprek, uitgedaagd te hebben, kwam ze zelf tot de conclusie dat ze dit zelf doet en ook dat het haar op dit moment niet helpt. 

Nu is het zo dat elk gedrag dat je doet, elke overtuiging die je hebt, ooit een positieve intentie heeft gehad, voor jou. Ooit heeft het ervoor gezorgd dat jij datgene kreeg wat jij, op dat moment, nodig had. Op het moment dat dit gedrag en/of overtuiging een probleem voor jou gaat worden dan is het niet meer nodig. Het wordt dan tijd iets anders te gaan doen.

De eerste sessie staat bij mij altijd in het teken van kennismaken met elkaar, het probleem waar je doorheen gaat werken en met hypnotherapie. Vertrouwd raken met elkaar en met wat ik doe is heel belangrijk! Dus, in dit geval hebben we een Symbolenreis gedaan. In een Symbolenreis gaat we vanuit een veilige plek naar een willekeurige andere plek waar jouw onbewuste een symbool voor heeft achtergelaten. Dit symbool geeft jou inzicht of een oplossing voor het probleem waarvoor je hier bent. Jouw onbewuste werkt met beelden, symbolen, gevoel en emoties dus werken we met het gevoel wat je hebt bij dit probleem. 

In dit geval kwam zij, vanuit haar veilige plek ’de woonkamer’ aan in haar slaapkamer waar een tafeltje stond met foto’s van haar kinderen. Ze werd heel emotioneel, dus op de vraag :’Ik vraag me af wat dit voor jou betekent?’, kwam een heel verhaal dat zij zielsveel van haar kinderen houdt dat zij ze alles geeft wat zij zelf nooit had gehad. Dat zij ze alle liefde geeft die zij nooit heeft gehad. Toen ik weer vroeg: ‘Jouw onbewuste heeft dit toch speciaal voor JOU neergelegd, dus vraag ik me af wat dit voor JOU betekent?’ Kwamen er nog meer tranen, waarop ik, na de vraag een aantal keren gesteld te hebben, uiteindelijk vroeg: ’Hoeveel hou jij van jezelf?’. Toen kwamen alle emoties los. Uiteindelijk wilde ze dit symbool wat ze ’liefde’ noemde meenemen, ze heeft het als een fantastisch mooi cadeau ingepakt, in mooie kleuren en op een heel speciale manier. Op de vraag hoe ze het mee ging nemen zij ze: ‘Ik neem het mee in mijn hart, ik plaats het in mijn hart, een speciaal cadeau voor mezelf, liefde voor mezelf!’. Hoe fantastisch is dit!

Na afloop hebben we dit gevoel nog versterkt en geankerd zodat ze dit gevoel iedere keer weer zou kunnen oproepen als ze het nodig had. Het zware en volle gevoel in haar hoofd was totaal verdwenen. Toen ze vertrok was ze veranderd van nerveus en ineengedoken naar rechtopstaand met een stralende lach op haar gezicht.

Een aantal dagen later ontving ik een e-mail van haar. Ze had zichzelf nog meer cadeau gedaan, een abonnement bij de dierentuin, ze was lekker gaan wandelen in het bos en had eindelijk, met veel plezier, haar thuiswerkplek ingericht en voelde zich nog steeds fantastisch. Iedere keer dat ze dacht dat ze zich beter zou kunnen voelen, vuurde ze het anker, wat ik geplaatst had, af.

Dit was pas de eerste sessie! De volgende sessie, een regressie, resulteerde in het totaal loslaten van het gevoel, wat we hadden teruggevoerd naar de allereerste keer dat ze dit gevoel had. Het totale gevoel, bij deze situatie, was weg. Op alle situatie’s, waar ze in eerste instantie heel emotioneel van werd, had ze nu zoiets van ‘wat is het probleem ook alweer?’. Ze kon het niet meer terughalen, verdwenen. Ze voelde zich helemaal opgelucht! Ik ben heel benieuwd, binnenkort, wat er tijdens de derde sessie nog nodig is en wat ze nu graag zou willen.

Voel jij je aangesproken en wil jij ook graag van jou probleem af, maak geheel vrijblijvend en gratis een telefonische afspraak! Afspraken zijn zowel in de praktijk als online mogelijk dus is het absoluut niet nodig door te blijven lopen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.