Wat is regressie?

Gepubliceerd op 27 december 2019 om 14:20

Letterlijk betekent regressie, achteruitgang. In de psychologie betekent het teruggaan naar een een eerdere levensfase. In de hypnotherapie is het een techniek die gebruikt wordt om naar de allereerste keer dat je een bepaald gevoel had, wat hoort bij een bepaald probleem, te gaan om dat probleem op te lossen.

Vaak ontstaan problemen al in de fase van 0 tot 7 jaar. In deze periode van je leven sta je als ware nog helemaal open, je neemt alles op waardoor je in staat ben heel snel te leren. Er is namelijk nog geen kritische mind gevormd. Je neemt hele mooie dingen (kijk ze lacht!) op maar ook dingen die heel vervelend voelen (bij je eerste stapjes en je ziet een mooie vaas: NIET DOEN!). In deze levensfase zijn het vooral de ouders en andere mensen dicht om je heen die iets zeggen en doen, het goede voorbeeld geven of juist het tegengestelde. Je spiegelt als ware de mensen die op dat moment belangrijk voor jou zijn. Nu is het zo dat juist datgene wat op dat moment vervelend voelt later een probleem kan worden, zeker als dat gevoel er vaker is. Soms omdat het een voor jou heftige gebeurtenis is. Nu breekt de volgende periode aan, je gaat naar school ook hier maak je prettige dingen mee (o.a. vriendschappen) maar ook onprettige (o.a. alle rode strepen in je schrift) en je wereld wordt groter, er komt een nieuwe autoriteit in je leven, de juf of meester en zo ga je door naar de pubertijd....

Tijdens een sessie ga je terug naar de allereerste keer dat je dat gevoel, wat je bij je probleem voelt, had en kom je bij een gebeurtenis. Dit kan iets zijn wat je nog weet of juist niet.

Weet dat iedere keer als je een herinnering naar boven haalt deze veranderd met het gevoel van dat moment, soms zelf ingrijpend. Hier is onderzoek naar gedaan bijvoorbeeld onder brandweerlieden tijdens 911. Het bleek dat na een week de herinnering al dusdanig veranderd was dat het in sommige gevallen niet meer leek op een eerder verslag. Ook in een herinnering worden dus dingen vervormd, gegeneraliseerd en weggelaten waardoor mensen die hetzelfde hebben meegemaakt zich het anders kunnen herinneren wat ook bleek in het onderzoek van hierboven. Dus een herinnering kan waar, niet waar of een mengeling zijn.

Door het gevoel te veranderen zodat het helemaal goed voelt waarna je weer opgroeit naar nu betekent dat het probleem geen probleem meer is, het voelt nu helemaal goed.

Mijn ervaring met cliënten is dat ze totaal verrast zijn, wat was het probleem nu ook alweer?

Heb jij een probleem, wacht niet langer en maak geheel gratis en vrijblijvend een telefonische afspraak.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.