Generaliseren

Gepubliceerd op 27 november 2019 om 09:14

Herken je dit, je komt in een situatie en je denkt: “Help!”. Waarschijnlijk is het een herkenbare situatie waar ooit of vaker al iets niet goed is gegaan. Waar je een vervelend gevoel bij had. Automatisch veronderstel je dat dit ook hier het geval zal zijn. Wat er gebeurd is dat je gaat generaliseren.

Maar wat is dat, generaliseren? Ik kan dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Toen je klein was leerde je fietsen op een klein fietsje met zijwieltjes, doordat je kan generaliseren weet je automatisch hoe je, als je ouder bent, op elke andere fiets kan rijden, je denkt er niet eens bij na. Heel handig om te leren natuurlijk, hoe we kunnen fietsen, autorijden en bijvoorbeeld hoe je een deur open maakt. Hierdoor kunnen wij dus supersnel leren. Fantastisch toch?

Maar wanneer is het minder handig? Op het moment dat we een probleem gaan generaliseren. Ook dit zal ik uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel je bent nog heel klein. Je ligt in je bedje te slapen, je doet je ogen open en ineens hangt daar een spin vlak voor je gezicht. Je schrikt, gaat huilen en bent enorm bang. Wat er daarna gebeurd is dat je iedere keer als je een spin ziet je diezelfde reactie gaat doen. Dus een fobie is geboren. 

 

Gelukkig is dit iets wat je doet en kan je dus ook iets anders gaan doen. Hypnotherapie kan jou daarbij helpen. Maak geheel gratis en vrijblijvend een telefonische afspraak dan kunnen we samen bespreken wat ik voor jou kan betekenen.

Reactie plaatsen

Reacties

Voorbeeld
een paar seconden geleden

Dit is een voorbeeld reactie

Ander voorbeeld
een paar seconden geleden

Dit is nog een voorbeeld van een reactie.