Waar ligt je focus?

Gepubliceerd op 9 november 2019 om 10:07
Waar ligt je focus?

Er gebeurt iets in je leven, wat zoveel impact heeft dat alles alleen nog maar draait om dat ene ding. De rest vervaagt en lijkt er wel niet meer te zijn. Je wereld bestaat alleen nog uit dat probleem. Een probleem wat opgelost moet worden, waar je op dit moment misschien geen uitweg in ziet, wat alles verslindt.

Waarschijnlijk herken je dit wel. We hebben hier allemaal ervaring mee, ook ik. De afgelopen jaren zijn er zo verschillende momenten geweest die zoveel impact hebben gehad, het ziekbed en overlijden van zowel mijn moeder als mijn beste vriend, het zelf heel ernstig ziek worden. Maar ook bijvoorbeeld je werk hierdoor verliezen of nu een werkgever van je partner in financiële moeilijkheden terwijl je net je eigen praktijk ben begonnen.

Doordat je totaal gefocust ben op het probleem zie je op dat moment alleen nog maar het probleem, de rest, wat er allemaal ook is, zie je niet.

Alle situaties die ik hier boven hebt benoemd, op mijn ernstig ziek worden, zijn situaties waar je geen vat op hebt. Het overkomt je, je voelt je machteloos, het verscheurd je.

Maar… je hebt wel controle over hoe jij denkt en voelt, immers dat doe jij zelf, jij bent de baas. Je kan namelijk zelf de keuze maken iets wel of niet te doen. Besef daarnaast dat er eerdere situaties zijn geweest die je ook hebt overleefd, je bent er namelijk nog steeds, je hebt al die situaties overleefd, fantastisch en waarschijnlijk ben je er veel sterker uitgekomen, je bent gegroeid omdat je gedwongen werd uit je comfortzone te stappen en te gaan doen.

Op het moment dat je alles hebt gedaan wat je op dat moment kon doen, laat het los en laat het probleem waar het hoort, bijvoorbeeld bij de ander. Het heeft geen zin je dan nog te blijven focussen op het probleem tot het weer nodig is om je daarop te focussen. Het voordeel is dat het probleem dan voor dat moment niet meer belangrijk is, het is nu namelijk terug bij die ander. Daarnaast zijn er vast allerlei andere dingen waarop je kan focussen die absoluut geen probleem zijn en die jou een goed gevoel geven.

Leuk, maar hoe laat je het los, vraag je jezelf af? Zoals hierboven al beschreven, stop met focussen op het probleem door iets anders te gaan doen. Klinkt makkelijk maar soms is er meer nodig. Er zijn diverse technieken, zoals een gevoel omdraai techniek om je staat veranderen, ideomotorische signalen en nog veel meer. Ik geef zelf de voorkeur aan ideomotorische signalen waarbij ik mezelf uitleg dat ik alles gedaan hebt en het los mag laten (wat dan ook op vooral onbewust niveau gebeurt, onder zelfhypnose dus de beroemde stemmetjes houden hun mond) en doe dan een GOT (Gevoel Omdraai Techniek) om mijn staat te veranderen. Beide in dit geval. Dit zorgt weer voor een hoop rust in mezelf waardoor ik mezelf weer kan focussen op andere dingen die veel belangrijker op dat moment zijn en het probleem is even teruggestuurd naar zijn oorsprong.

Natuurlijk vraag je jezelf af hoe doe ik dat dan? Simpel, herken je jezelf hierin, loop je rond met zo’n probleem waarbij je het gevoel hebt er geen vat op te hebben maak dan vrijblijvend en gratis een telefonische afspraak. Het is namelijk absoluut niet nodig hier mee rond te blijven lopen.

Reactie plaatsen

Reacties

Corrie
5 jaar geleden

Weet even niet wat een got is...wil het ook wel opzoeken hoir maar je kunt t zo mooi uitleggen

Petra Goossens
5 jaar geleden

Hallo Corrie, ik heb het ondertussen aangepast! Een GOT is een Gevoel Omdraai Techniek maar ik begrijp heel goed dat dit onduidelijk was. Nog heel erg bedankt voor ons fantastische gesprek!